ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ДО 70- РІЧЧЯ УТВОРЕННЯ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЄКТУ «МОЯ ЧЕРКАЩИНА»

Днями відбулася онлайн-зустріч до відзначення 70- річчя утворення Черкаської області із професором Василем Мельниченком - керівником освітнього проєкту «Моя Черкащина». Василь Миколайович зауважив, що «Новий курс історії рідного краю, запроваджений у школах області – це живий продукт, який буде постійно розвиватись і наповнюватись матеріалами з історії рідного краю». Над проєктом працювали провідні науковці та педагоги області.

photo1704613538 2

Модератор заходу – в.о. завідувача кафедри всесвітньої історії та методик навчання, кандидат історичних наук, професор Ігор Кривошея. Із заключним словом та побажанням подальшої плідної праці виступила в.о. декана історичного факультету Ольга Скус.

photo1702962353

ІСТОРИЧНИЙ ЕКСКУРС УТВОРЕННЯ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

В різні історичні періоди землі сучасної Черкащини входили переважно до Черкаського, Канівського, Чигиринського, Корсунського, Звенигородського староств. У часи Української козацької держави середини ХVІІ століття – до складу Чигиринського, Черкаського, Уманського, Корсунського, Канівського, Кропивнянського, Іркліївського та Лисянського полків. З кінця ХVІІІ століття – до повітів Київської та Полтавської губерній.

В 1920-х роках – це частина тодішніх Шевченківської (Черкаської), Уманської та Золотоніської округ. З введенням у 1932 році обласного поділу територія сучасної Черкащини входила до Харківської (пізніше – до Полтавської), Київської, Кіровоградської та Вінницької областей.

7 січня 1954 року було видано указ «Про утворення у складі Української РСР Черкаської області». Відразу після підписання указу про утворення області розпочалася практична робота з його реалізації.

До складу новоутвореної області включалися:

– з Київської області: 3 міста обласного підпорядкування – Черкаси, Умань, Сміла та такі райони в тодішніх адміністративних межах – Бабанський, Букський, Вільшанський, Городищенський, Жашківський, Звенигородський, Канівський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Ладиженський, Лисянський, Маньківський, Мокро-Калигірський, Ротмистрівський, Смілянський, Тальнівський, Уманський, Христинівський, Черкаський і Шполянський;

– з Полтавської області: Гельмязівський, Драбівський, Золотоніський, Іркліївський, Шрамківський і Чорнобаївський райони;

– з Кіровоградської області: Златопільський і Кам’янський;

– з Вінницької області: Монастирищенський район. Таким чином, на час утворення Черкаська область включала 29 районів і 3 міста обласного підпорядкування.

З Черкащиною пов'язані імена відомих постатей історії України таких як: гетьман Богдан Хмельницький, великий син українського народу Тарас Шевченко та лідер НРУ В'ячеслав Чорновіл.

За час, що минув від утворення області, Черкащина утвердилася не лише як адміністративно-територіальна одиниця, а й сформувалася як важливий економічний та культурний регіон держави, який уособлює найбільш характерні риси українського народу і відіграє важливу роль в державотворчих процесах сучасної України.