ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

КРУГЛИЙ СТІЛ «КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ» З НАГОДИ 25-РІЧНИЦІ УХВАЛЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

 25 червня 2021 р. на базі лабораторії «Відродження нації» відбувся круглий стіл на тему: «Конституція України: сучасні виклики» з нагоди 25-ї річниці ухвалення Конституції України. Учасниками заходу стали викладачі та студенти історичного факультету.

DSC 2690

Модератор круглого столу – декан історичного факультету, професор Анатолій Карасевич – охарактеризував становлення українського конституціоналізму, який бере початок від «Руської Правди» Ярослава Мудрого, «Правди Ярославичів», «Уставу» князя Володимира Мономаха. Зокрема, зазначив, що базові положення законодавства Київської Русі та Галицько-Волинської держави відобразилися в «Литовських Статутах» (написаних, до речі, українською мовою), Універсалах Богдана Хмельницького, українсько-московських угодах, інших законодавчих актах XVII–XVIII ст.

DSC 2632 min

Вершиною правової думки козацької доби стала Конституція гетьмана Пилипа Орлика – перша європейська Конституція, написана у 1710 році. Вона закріплювала створення незалежної української козацької держави в межах етнічного проживання українців та вперше поділила державну владу на законодавчу, виконавчу та судову.

DSC 2671

Тематика круглого столу збагатилася завдяки жвавому обговоренні та дискусії. Пригадали, що українська Конституція пройшла складний шлях становлення і розвитку, заклавши основи державної незалежності, територіальної цілісності України, рівності всіх громадян.

DSC 2645

Щиро вітаємо всіх із Днем Конституції України і нехай в день національного свята, в кожного з нас  міцніє почуття гордості за свою країну, за її Головний Закон, що гарантує втілення мрій і сподівань на краще й щасливе життя у власній державі. 

DSC 2677

DSC 2688 min

DSC 2639