ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

УКРАЇНА ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ ДОБРОВОЛЬЦЯ

День українського добровольця — свято на честь українських добровольців в часи російсько-української війни 2014-2021 рр., що відзначається в Україні 14 березня. У цей день у 2014 р. перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону, з якого згодом був сформований 1 БОП НГУ ім. Кульчицького.

У2

Учасники добровольчих батальонів і матері загиблих уманчан на презентації збірки Анатолія Карасевича «Душа»

 День свята установлений 17 січня2017 р. Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної поваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

За відповідну постанову № 4261 «Про встановлення Дня українського добровольця» на пленарному засіданні українського парламенту проголосував 231 народний депутат.

У4

У5

День Добровольця на історичному факультеті УДПУ

14 березня 2020 р

Постановою рекомендовано Кабінету Міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 — лютий 2014 рр.), та затвердити у місячний термін із дня прийняття Постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця. Зокрема передбачено проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців; проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися в листопаді 2013 — лютому 2014 рр., та про участь у них добровольчих формувань.

14 березня 2017 р. по всій Україні відбулися заходи з відзначення Дня українського добровольця. Історичний факультет не лишився осторонь цієї визначної події в історичній долі України. І не міг бути спокійним, бо ряд випускників історичного  факультету і нинішні студенти  пройшли дорогами російсько-української війни у статусі українського добровольця. Серед них фронтовими дорогами Добробатів пройшли ті, які навчалися на факультеті – Бузиновський Сергій, Петренко Михайло, Лупинос Іван, Бузило Костянтин, Шпірко Микола, Максимов Максим, Яремчук Олександр.

У3 2

Презентація збірки віршів Анатолія Карасевича «Філософія війни» 2-й і 3-й справа – бійці Добробатів – Головань Андрій – 4-й курс і Кривіцький Володимир 4–й курсісторичного факультету (заочна форма навчання).

   А також ті, що навчаються сьогодні - Головань Андрій, Скакун Дмитро, Кривіцький Володимир, Репещук Роман, Наконечний Олександр, Вовк Юрій Бутнару Павло та ряд інших.

 Українські добровольці з’явилися на історичній паперті держави саме тоді, коли стояло питання – БУТИ чи НЕ БУТИ УКРАЇНІ? Багато їх залишилося навіки у нашій історичній памяті, але мені хочеться нині однозначно заявити, попри всілякі політичні амбіції – вони були перші, хто сказав окупантам – НІ. За це їм низький уклін від українського народу і від всієї громади історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини.

СЛАВА УКРАЇНІ!!!

ДОБРОБАТИ

Я шлю привіт всім добровольцям України,

Де б не були вони, в бою чи батьківськім дворі.

Вони апостоли життя,  що появились із Руїни,

Коли вбивали гідність на Майдані  упирі.

 

Це добробати із Майданів прямо смерті в вічі,

Сказали окупантам «Ні!» весняним ранком,

Ми пам’ятаємо їх подвиги  у героїчній січі,

На всіх фронтах Донбасу й під Луганськом.

 

Час пролетів, все в руслі змін і знов їм грати.

Всіх завозили в кабінетах в пошуках правди,

Як з’ясувалось, незаконними були ті добробати,

Ніби державу не спасли і не пішли на барикади.

 

Навіщо ж друзів хоронили в ковильнім полі?

І закривали очі дітям в неповних двадцять?

Несли до вічності двохсоті крізь материнські болі,

Бо не по чину на браннім полі Іуді здатися.

 

Та хіба знав чиновник, що в їхніх душах коїлось?

Слугам держави слід особисто вкусити горя грону.

Бо те, що сталось в Україні з роками гоїлось,

Аж поки правда не з’явилась в рамках закону.  

 

Схиляю голову за Вашу мужність і нездоланність,

Від всіх, хто з Вами -  щиро дякуєм, дай, Боже, сил! 

Ми свято віримо, наступить істина, як Божа даність,         

В уклін всім воїнам, де вбралась паперть у ковил.

 Анатолій Карасевич, «Добробати»