ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

КРУТИ 1918 - СИМВОЛ СТІЙКОСТІ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ

29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

106 років тому студенти та гімназисти, курсанти та їхні викладачі стали на захист щойно проголошеної Української Народної Республіки. Їхній сміливий вчинок увійшов в історію як бій під Крутами.

Майже кожен автор, який пише про цей бій, ставить питання: так хто ж був винен у тому, що загинули юнаки? Публікація, яка вийшла у київській газеті "Трибуна" в лютому 1919 року під назвою "Гайдамацький кіш. Січневі бої 1918 р.", значною мірою роз’яснює це питання. У статті не згадано Крути й Допоміжний студентський курінь січових стрільців, проте у ній фігурує "загін Тимченка". Отаман Федір Тимченко і був тим самим командиром з’єднаних українських сил, що захищали Київ з боку Бахмача і до складу яких входили 1-а Українська військова школа ім. Б. Хмельницького та Студентський курінь.

Цікаво, що українська преса у січні 1919 року про бій під Крутами згадувала мало. Важливішою темою в той час була перемога над гетьманом Павлом Скоропадським і його прихильниками. Бій під Мотовилівкою, облога Києва, поховання 16 січових стрільців у Царському парку — ось події, які були на першому місці.

Врешті в історичній літературі дискусія про правильну дату точиться з 1918 року – 29 чи 30 січня? Виявляється, родини загиблих студентів і гімназистів організували панахиду у річницю їхньої смерті. Написала про це лише одна газета — "Нова Рада". Текст вийшов у номері від 6 лютого 1919 року — у день вступу до Києва радянських військ.

Безсмертя нації - в наших героях. Серед них і легендарні оборонці Крут, які стали символом незламного бойового духу українського війська.

Їхній подвиг завжди стоятиме поруч із самовідданою боротьбою сучасних українських захисників та захисниць, всіх тих, хто боронить українську землю від ворога.

Вічна пам’ять усім полеглим в боях за Україну.

Памʼятаємо! Перемагаємо!

Слава Героям!

photo 5312425425173074568 y

Стояли, стоїмо і вистоїмо разом до Перемоги flag ukraine 1f1fa 1f1e6💪