ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

МАЙСТЕР-КЛАС З ВИГОТОВЛЕННЯ ЛЯЛЬОК-МОТАНОК

В рамках святкування новорічних свят куратор Катерина ДІДЕНКО організувала для здобувачів вищої освіти ІІ курсу навчання історичного факультету Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини майстер-клас з виготовлення ляльок-мотанок.

photo1705089297 3

Лялька-мотанка – це стародавній український оберіг, що втілює добро та лагідність. Їх виготовляли мами для дітей або ж як подарунок на свята. Здавна вона є символом родинного затишку, гармонії та захисту сім’ї від темних сил.

Мотанка оберігала і оберігає оселі українців. Мовчазна лялька береже таємниці цілого роду, адже переходить із покоління в покоління.

Виготовляючи ляльку-мотанку, здобувачі вищої освіти вкладали у неї свою енергію, позитивні думки, власні мрії та прагнення або загадували побажання тим, кому хотіли її подарувати.

На майстер-класі з виготовлення ляльок-мотанок, окрім процесу створення, можна було дізнатися:

– чому лялька мала бути безлика;

– що символізує її одяг;

– для чого ляльок закопували влітку і спалювали взимку та ще багато цікавих історій.

Виготовлення мотанок – це один із способів вираження й обробки своїх емоцій та думок, окрім того, такий вид діяльності сприяє релаксації та зниженню стресу в організмі, а також допомагає знайти нові способи вираження своїх почуттів і дослідження внутрішнього світу.

photo1705089297 7