ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


Blue333 

50

ЧЕТВЕРТА ЗУСТРІЧ В РАМКАХ ONLINE-ПРОЕКТУ «ЗАМКОВІ БЕСІДИ. ПОЛЬСЬКІ КОРОЛІВСЬКІ РЕЗИДЕНЦІЇ»

2 листопада 2021 р. відбувся четвертий вебінар online-проекту «ЗАМКОВІ БЕСІДИ. ПОЛЬСЬКІ КОРОЛІВСЬКІ РЕЗИДЕНЦІЇ», активними слухачами якого були студенти, аспіранти й викладачі факультету. Цього разу мова йшла про памʼятки світового значення – Жупний замок у Величці та Соляну Копальню у Бохні. Таких обʼєктів у світі є всього кілька. Вони мають унікальну цінність і внесені 2013 р. до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Членом робочої групи, яка розробляла заявку про розширення запису Соляної Копальні у Величці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, була Клементина Охняк-Дудек – кураторка Музею Краківських Соляних Копалень у Величці, магістр історії. Вона є випускницею Ягеллонського університету (1998) та аспірантури Академії спадщини (2004). З 2007 р. Клементина Охняк-Дудек очолює відділ мистецтва та етнографії музею й опікується унікальною колекцією посуду для солі, що включає предмети світового класу з давнього фарфору, ювелірних виробів і скла. Авторка численних виставок та публікацій з прикладного мистецтва, архітектури та інших видів місцевої спадщини.

1

Лекція на тему «Жупний замок у Величці – резиденція королівського управителя» була вельми інформативною і насиченою, супроводжувалась цікавими відео- та фотоматеріалами. Зокрема, зміни в архітектурі замку було показано 4-ма цифровими моделями – 3D-графіка наочно проілюструвала, як змінювався замок упродовж століть, – від часу його появи близько 1300 року, у другій половині XV століття, близько 1638 р. та 1850 рр.

2

Додаткова інформація та матеріали розміщені тут:

https://muzeum.wieliczka.pl/

https://www.gov.pl/web/ukraina-uk/zamekwieliczkaua

https://www.youtube.com/watch?v=q7m65HsPoZo

Нагадуємо, що участь у серії вебінарів безкоштовна, за попередньою реєстрацією, лекції проводяться польською мовою з перекладом на українську мову.

3

4

5

6

7