ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

«БРАТНЯ» НАВАЛА: ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ ХІІ-ХХІ СТ.

  8 лютого 2018 р. на історичному факультеті Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відбулася зустріч з шанованим гостем із Києва – доктором історичних наук, професором, керівником відділу Інституту української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського Віктором Анатолійовичем Брехуненком.

1

    На традиційній зустрічі були присутні викладачі і студенти всіх курсів історичного факультету, методист з науково-виховної роботи відділу освіти Уманської міської Ради Плющ Тетяна Миколаївна та учителі історії шкіл міста (Сліпенька А.В. – НВК № 10-медична гімназія; Бочарова Л.Л. – ЗОШ № 5; Овчар Р.О. – НВК №17; Сіренко Т.Ю. – ЗОШ № 6; Плєшко С.С. – ЗОШ № 14; Осадча Д.І. – НВК № 7; Гладка Т.М. – ЗОШ № 3; Качур М.В. – ЗОШ № 8).

2

     Завідувач кафедри історії України доктор історичних наук, професор Кузнець Тетяна Володимирівна представила гостя аудиторії і вказала тему діалогу.

10
    У програмі зустрічі порушувалися питання історії становлення Незалежності та цілісності Української держави впродовж тисячолітніх випробувань і принципової боротьби з північним сусідом – Московією, а пізніше – з Російською імперією. Мова йшла про те, що сьогодні болить українському народові, бо ведеться не операція АТО, як стверджували недавно в Україні, а чергова російсько-українська війна. Учасники зустрічі хотіли почути від відомого спеціаліста науково-дослідного інституту ряд наболілих відповідей на питання історико-політичних причин нинішнього військового конфлікту між двома державами, народами і типами мислення, як довго у історичному часі і просторі буде жити наш народ у стані війни, коли ми стали на священних кордонах нашої держави і сказали Кремлю вчергове історично переконливо і цивілізаційно виважено – «НІ!». 
     Для підтвердження діалогу відбулася презентація книги Брехуненка В.А. «Війна за свідомість»: Російські міфи про Україну та її минуле та книги авторського колективу - «Братня» навала: Війни Росії проти України ХІІ-ХХІ ст. – В. Брехуненко, В. Ковальчук, М. Ковальчук, В. Корнієнко.

 5

     Як і передбачалося, у викладачів та студентів факультету виникло багато запитань до автора двох цікавих і предметних до діалогу джерел. Зав’язалася дискусія у руслі тривалості і безпідставності агресії «братів», їх необґрунтованих історичних претензій до народу України, який століттями боровся за свою незалежність, а також щодо формування менталітету української нації. А головне, як світова спільнота сприймає Кремль як агресора, наслідки війни як факти вандалізму проти людськості, і як до цих насильницьких процесів ставиться міжнародне право?

3

8

    На завершення декан історичного факультету професор Анатолій Олександрович Карасевич з надією на наступні такі зустрічі висловив вдячність Віктору Анатолійовичу за чергове традиційне відвідування нашого університету і підтримання наукових та професійних зв’язків між Інститутом української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського та Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини.

4

7

Учасники зустрічі змогли придбати названі книги з авторським автографом.

6

9