ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

НЕСКОРЕНИЙ (ДО 80-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ СТУСА)

12 січня 2018 р. в с. Рахнівка, що на Гайсинщині відбулися урочисті заходи з нагоди 80-ї річниці з Дня народження українського поета, перекладача, прозаїка, літературознавця, правозахисника, одного із найактивніших представників українського культурного руху шістдесятників, Героя України, лауреата Державної премії імені Т.Г. Шевченка (посмертно), поета страдницької долі, громадянина-патріота, українського інтелігента, співтворця сучасного українського культурного відродження – Василя Семеновича Стуса.

img 2390

Делегація історичного факультету УДПУ імені Павла Тичини, за активного сприяння декана факультету професора Анатолія Карасевича, відвідала урочистості на малій батьківщині Василя Стуса – в селі Рахнівка Гайсинського району Вінницької області. Делегацію, у складі Анни Шауренко, Ольги Барвінок, Катерини Діденко,  Сергія Куценка, Ігоря Опацького, Ірини Терпан, Ольги Гончарової, Марії Пащенко очолила доцент кафедри історії України Марія Рогожа.

IMG 5656

 

На території Рахнівської середньої загальноосвітньої школи відбувся урочистий мітинг. Вшанувати пам'ять поета-пророка Василя Стуса завітали сьогодні почесні гості: начальник управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, Заслужений артист України Станіслав Городинський, голова районної ради Григорій Боровий, заступник голови Гайсинської райдержадміністрації Сергій Несвятий, заступник голови Національної спілки письменників України Віктор Мельник, заступник головного редактора журналу «Вінницький край», письменниця Валентина Сторожук, член національної спілки письменників України, дослідниця творчості Василя Стуса, заступник голови Міжнародної громадської організації «Вінницьке земляцтво» у місті Києві,  поетеса Ніна Гнатюк, начальник управління фізичної культури та спорту райдержадміністрації Валентина Шрамко, начальник відділу культури та туризму, Заслужений працівник культури України Микола Ричков, сільський голова Анатолій Штельмах, депутат районної ради Роман Кирилюк, протоієрей Української православної церкви Григорій, засоби масової інформації Вінницької області, рахнівчани та гості села.

3

Голова районної ради Григорій Іванович Боровий, звертаючись до учасників зібрання, наголосив, що Гайсинська земля пишається тим, що славетний син України Василь Стус народився саме в с. Рахнівка Гайсинського району. Григорій Боровий зауважив: «Василь Стус належав до опозиційно настроєної національно свідомої молодої інтелігенції, яка відверто протиставила себе тоталітарному режимові. Йому випало жити в надзвичайно складний час. Час, коли людина мала вибирати: мовчати, попри всі утиски та приниження - і зберегти своє життя, чи зберегти в собі Людину, навіть ціною власної смерті. Василь Стус вибрав друге. Та й не міг він вчинити інакше, навіть якби дуже хотів. Щоб у цьому переконатись, досить познайомитись з його творами. Для всіх нас він є прикладом людини патріота, борцем незламної сили духу, символом переможця».

img 2433

Заступник голови Національної спілки письменників України Віктор Мельник пригадав перше знайомство з ріднею Василя Стуса у с. Рахнівка, про те що в часи правління комуністичного режиму інтерес з боку державної безпеки до творчості Василя Семеновича був дуже серйозним, оскільки поет, засуджував тоталітарний режим, не міг мовчати і лицемірити. Віктор Мельник висловив переконання, що час, коли ми всі були під жорстким ковпаком вже минув і пророчі слова Василя Стуса - «Народе мій, до тебе я ще верну…» здійснилися. «Цей час настав і Василь Стус повернувся до нас назавжди!», - наголосив Віктор Іванович.

Дослідниця творчості Василя Стуса Ніна Гнатюк висловила побажання, щоб спільними зусиллями українці втілювали в життя задуми Василя Стусами, щоб ми були володарями власного життя на рідній землі, жили в мирі та єдності.

img 2454

Директор Музею Василя Стуса Дмитро Омелянчук подякував усім, хто пам’ятає і цінує творчість відомого земляка. Після урочистого мітингу в Рахнівському будинку культури відбувся святковий концерт. Начальник управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, Заслужений артист України Станіслав Городинський зауважив: «Мені приємно, що Гайсинська земля свято шанує пам'ять про відомого земляка на малій батьківщині в с. Рахнівка, де народився Василь Стус. Тут створений музей, парк, пам’ятник відомому поету-земляку. Велика увага сьогодні приділяється творчості Василя Стуса з боку обласної державної адміністрації. Вінниччина гордиться відомим українським поетом Василем Стусом: у день народження відомого земляка 6 січня відбулося урочисте покладання квітів до його пам’ятника у м. Вінниця, 12 січня у Вінницькій обласній бібліотеці відбулися «СТУСІВСЬКІ ЧИТАННЯ».

Кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Марія Рогожа звертаючись до учасників дійства подякувала усім за небайдужість до вшанування пам’яті видатного поета та зазначила, що «українська земля особливо багата на таланти, але багатьом з них за свій талант во ім’я України доводилося платити життям. І Василь Симоненко, і Алла Горська, і Василь Стус, і сотні інших українських геніїв, офірували життя за будучину свого народу, за визволення його з рабства духу. За Слово, бо Слово – це основа нації. Їх безсмертя – з нами».

img 2476

ПРОЗРІННЯ

Їм сказали: - «Сатрапа  із трону!». І Миколу убили.

І прийшла невблаганна пора паліїв у червоних зірках.

Вони нам революцію, як змію у світ правди впустили,

У заплакала мудрість народу - закували її в Соловках.

Нас і Непом лякали, а мудріших у морі втопили,

Й повезли в комунізм, хліборобів погнали в колгосп.

На зупинках кровавих скільки люду простого згубили!

Сліз достатньо, щоб змити у Кремлі перший пост.

Потім голод прийшов, у суспільстві де дань трудареві,

Завжди була в пошані із часів, як охрещена Русь.

З того стриму лишились лише звіти під свята жовтневі,

Та кайдани духовні від яких наш народ вже позбувсь.

 

Ви згадайте репресії, про яку там мораль говорити?

Коли тисячам жертв вирок трійки, як мана з небес.

Та в війні із нацизмом ще мільйони невинних забитих

Щоб їх вождь більшовицький в комунізмі воскрес.

Не воскрес, слава Богу, пам'ять нації їх поганьбила!

Тих, хто всюди вбивав самостійницьку волю братів.

Знову свіжі могили - дисидентства поламані крила,

І доноси на мудрість в уже звичній манері катів.

Кузнецова і Тихий, Караванський і Ліна Костенко,

Пів століття пройшло - вони владі тій свій правди Білль.

Макух, Бердник  й Кандиба, Стус й Петро Григоренко,

І Мороз із Лук'яненком, Романюк й В’ячеслав Чорновіл.

Майже тисяча їх через тюрми й суди совість будить,

І та спільність радянська вслід з партійних трибун.

І повірили всі – зло і косність Майдани засудять, 

І пішов у архіви історії партократів віджилий табун.

Вже прозріння прийшло в мудрість буднів одіте,

Ми торкнулись до суті, за яку йдуть онуки у бій.

І у пам'ять про всіх в небесах буде зірка щонічна горіти,

Щоби з правдою жили вільні люди в країні моїй. (автор - Анатолій Карасевич)

 img 2417

 

Творчий вечір-пам`яті присвячений Василю Стусу «На Різдво до Стуса» був по-сімейному душевним і сповненим любові і глибокої поваги до великого поета-пророка. Свято за участю аматорських колективів Гайсинського району було наповнене різдвяними колядками, виступами гостей і творчістю великого і геніального Василя Стуса. (Деякі фото і матеріал взяті з сайту Гайсинської райдержадміністрації)

 

IMG 5694

 

IMG 5686

 

img 2482