ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

УМАНСЬКІ МОЛОДІ ІСТОРИКИ В ПОШУКАХ ІСТИНИ

    23 грудня 2017 р. на історичному факультеті Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини уже вдруге в історії колективу відбулося загальноміське свято, що поступово набуває статусу традиції. Це проведення І туру Всеукраїнського турніру з історії серед шкільної молоді на рівні міста. Сьогодні назване дійство переслідувало ще одну ціль – потрібно було за результатами турніру сформувати шкільну команду міста Умані на ХХ Всеукраїнський турнір юних істориків, який пройде у 2018 р. у Вінниці.

2

    За пропозицією оргкомітету турніру, журі і вчителів-істориків шкіл міста хотілося б делегувати свою команду на Україну і відкрити нову сторінку в житті молодих істориків на найвищому державному подіумі. Тим паче, що проведені турніри предметно вказали на ту особливість, що вивчення історії в школах міста проводиться на відповідному теоретичному і методичному рівнях. Це, насамперед, неперевершена заслуга шкільних учителів, які приклали максимум своїх знань, проявили майстерність і професіоналізм, щоб свято майбутніх молодих державотворців вдалося згідно вимог МОН України до подібних освітянських турнірів сьогодення.

18

   Ще заздалегідь було створено оргкомітет турніру, до якого було запрошено декана історичного факультету, професора, Заслуженого працівника освіти України Карасевича Анатолія Олександровича, заступника декана з наукової роботи кандидата соціологічних наук, доцента Бержаніра Анатолія Леонідовича, методиста відділу освіти Уманської міської ради Плющ Тетяну Миколаївну. Журі турніру представляли – доктор історичних наук, професор Кривошея Ірина Іванівна, кандидат політичних наук, доцент Балановський Ярослав Михайлович, кандидати історичних наук, доценти Голобородько Валентина Михайлівна, Гордієнко Галина Миколаївна, Гордієнко В’ячеслав Володимирович, кандидат педагогічних наук, доцент Возна Зоя Олександрівна, переможці Всеукраїнських турнірів з історії і філософії – магістрант історичного факультету Рябоконь Дарія, студентка IV курсу Вершигора Наталія. У фіналі за згодою сторін до журі було включено вчительку історії 10 школи Сліпеньку Анжелу Володимирівну.

1

3

15

8

9

    Турнір відкрив Бержанір А. Л., який привітав учасників дійства, познайомив з умовами турніру і запросив до слова декана факультету, голову оргкомітету Карасевича А.О., який привітав учасників турніру з першим туром Всеукраїнського турніру молодих істориків, побажав принципової і чесної боротьби, передав привітання усім учасникам свята від ректора університету професора Безлюдного Олександра Івановича, познайомив з командами-учасницями випробувань, членами журі і вчителями, науковими наставниками шкільних команд.
     Для участі в турнірі прибуло сім команд. Перший тур вирішено було проводити, розділивши команди і журі на дві групи. Переможці груп, команди які зайняли по балах у двох групах перші три місця, виходили у фінал і розігрували одне перше і два других місця. Інші команди отримували треті місця.

4

5

6

    Згідно жеребкування у першу групу увійшли наступні команди: ЗОШ І – ІІІ ст. № 3 – Ляховський Ярослав, Мамбик Антоніна, Мережко Владислав, Голобородько Ростислав, Панасюк Володимир (учителі-наставники Гнатишина Оксана Василівна, Гладка Тамара Михайлівна); ЗОШ І – ІІІ ст. № 4 – Гаврилова Вікторія, Андріуца Інна, Дончук Богдан, Бойко Ірина (учитель-наставник – Сокол Інна Вікторівна); НВК «ЗОШ І – ІІІ ст. № 10 – «Медична академія» – Кожухівський Борис, Шкляр Анастасія, Шпильова Яна, Шульженко Кароліна (учитель-наставник – Сліпенька Анжела Володимирівна); НВК «Уманська міська гімназія – школа естетичного виховання Уманської міської ради Черкаської області» – Злиденна Анна, Островська Анастасія, Рогальова Дарина (учитель-наставник Омельянов Михайло Георгійович). Модератор – кандидат історичних наук, професор Кривошея Ігор Іванович.
   У другу групу увійшли: ЗОШ І – ІІІ ст. № 7 – колегіум – Дунаєва Юля, Марченко Катерина, Геренштейн Петро, Гуляр Артур (учителі-наставники – Кальницька Ніна Семенівна, Осадча Діана Іванівна, Рудик Надія Євгенівна); ЗОШ І – ІІІ ст. № 11 імені М. П. Бажана – Смілянець В’ячеслав, Якименко Євген, Поліщук Альона, Юрченко Володимир (учителі-наставники – Бузиновський Сергій Анатолійович, Скомороха Ольга Олександрівна, Науменко Алла Миколаївна, Дудник Михайло Григорович); ЗОШ І – ІІІ ст. № 14 – Дяченко Андрій, Петренко Алла, Янішевська Анна, Кучерявий Олег, Дегнера Анастасія (учителі-наставники Плешко Світлана Станіславівна, Бойцун Вероніка Олександрівна). Модератор – студентка IV курсу історичного факультету Вершигора Наталія, переможець Всеукраїнського конкурсу наукових студенстських робіт (І місце) 2017 р., переможець Всеукраїнського турніру з філософії  (ІІІ місце) Київ - 2017 р., переможець Всеукраїнського турніру з історії  (ІІІ місце) Київ - 2017 р.

7

10

11

12

13

14

    Питання для міського (міжшкільного) турніру юних істориків були такими:
 Норманські завоювання в історії Західної та Східної Європи: новий вектор у розвитку європейської цивілізації чи криза феодальної системи?
 Люблінська унія: втрата надій на збереження власної ідентичності чи відкриття нових можливостей?
 Ян Гус: щирий католик чи перший протестант?
 Тридцятилітня війна: прояв конфесійної ворожнечі між католиками та протестантами чи політичного суперництва Франції з австрійськими та іспанськими Габсбургами?
 Реєстрові козаки: між королем і Січчю, як між молотом і ковадлом?
 Данило Апостол: гетьман-реформатор чи конформіст?
 Російсько-японська війна: неминучість чи випадковість?
 Європа між світовими війнами: слабкість демократії перед силою інстинктів?
 Східна Європа у 1944 – 1945 рр.: визволення чи нова окупація?
 Ялтинська та Потсдамська конференції: «горе переможеним» чи «справедливість понад усе»?
 Петро Шелест: між комунізмом та сепаратизмом.
 Уотергейтська справа: тріумф демократії чи результат маніпуляції.
 Перебудова: продовження «хрущовської відлиги» чи відхід від соціалістичних ідеалів?
    До фіналу у принципових випробуваннях пробилися команди ЗОШ І – ІІІ ст. № 11 імені М.П. Бажана, ЗОШ І – ІІІ ст. № 14, ЗОШ І – ІІІ ст. № 3. Фінал проходив у напруженій боротьбі.
   Перше місце і чемпіонство виборола ЗОШ І – ІІІ ст. № 11 імені М.П. Бажана (746 балів). Другі місця – ЗОШ І – ІІІ ст. № 3 (729 балів) і ЗОШ І – ІІІ ст. № 14 (711 балів). Всім іншим командам було присуджене третє місце. Команди і всі учні були нагородженім грамотами. Грамоти отримали і вчителі-наставники учнівської молоді.

    Голова журі турніру професор Кривошея Ірина Іванівна повідомила аудиторію про рішення засідання журі турніру після його завершення з приводу рекомендації (ОДНОГОЛОСНО) кращих учнів міста Умані, які увійшли у п’ятірку і рекомендовані для участі у ХХ Всеукраїнському турнірі юних істориків (квітень 2018 р., м. Вінниця). Це такі учні – Мамбик Антоніна (ЗОШ І – ІІІ ст. № 3), Смілянець В’ячеслав, Якименко Євген (ЗОШ І – ІІІ ст. № 11 імені М.П. Бажана), Янішевська Анна, Кучерявий Олег (ЗОШ І – ІІІ ст. № 14). Вітаємо їхніх батьків і наставників-учителів за чергову перемогу їхніх дітей і учнів в галузі історичного знання!
     Закриваючи ІІ міський турнір, Анатолій Карасевич привітав переможців, побажав їм більш значущих перемог на Всеукраїнському подіумі. А учителям-наставникам, крім гарних слів за професійну підготовку своїх вихованців, були висловлені пропозиції на майбутні предметні зустрічі на історичному факультеті для обміну досвідом у дослідженні суперечливих проблем в історичній теорії і практиці сьогодення, методиці викладання історичних дисциплін, питаннях проходження педагогічної практики у школах міста, а також профорієнтації напередодні нової вступної кампанії 2018 р.
      Під час турніру (з 9:00 до 16:00) злагоджено працювала студентська рада факультету – Чернецька Влада – заступник голови Студради історичного факультету; Фурман Ірина – заступник голови (вона відповідала за фотосесію); Чумак Ольга, Фурман Альона – (пригощання усіх учасників турніру бутербродами, чаєм, кавою, фруктами); Кобильняк Олександр, Ряботинський Руслан – (чергування і підготовка аудиторій); Федорова Марина, Шинкарук Аліна – секретарі турніру.

17

    Керівництво факультету висловлює щиру подяку всім, хто взяв участь у підготовці і проведенні турніру. Користуючись нагодою, вітаємо всіх ВАС з прийдешнім Новим роком і Різдвом Христовим!

20