ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

СТУДІЇ «ПОЕТИЧНА КЛІО» ВИПОВНИЛОСЯ УЖЕ 5 РОКІВ

   ЗА НАЗВАНИЙ ПЕРІОД НА ЇЇ ЗАСІДАННЯХ ПОБУВАЛО ДЕСЯТКИ МОЛОДИХ МИТЦІВ СЛОВА, ГОСТЕЙ З ІНШИХ ФАКУЛЬТЕТІВ ТА МІСТ УКРАЇНИ, ВИДАНО ТРИ ЗБІРКИ ПОЕТИЧНИХ І ПРОЗОВИХ РОЗДУМІВ, ПРОВЕДЕНО ДЕСЯТКИ ТЕМАТИЧНИХ ЗАСІДАНЬ

14

   День української писемності та мови є днем вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. У цей День за традицією відзначають найкращих популяризаторів українського слова – поетів, письменників, влаштовуються творчі конкурси, які збирають неспокійні творчі душі на паперть її совісті.
   Тому на історичному факультеті напередодні 9 листопада 2013 р. у кулуарах істориків виникла думка – як зробити так, щоб День української писемності та мови став іманентно пов'язаний з творчим життям колективу і набув своєрідної та специфічної окраси неповторного, таємничого і поетичного світу студентів-істориків – такий собі Ренесанс душі молодої людини, яка за допомогою слова захотіла зробити цей світ людянішим, теплішим, щирішим і незвичайним. Хіба можна було відмовити серцю молодої людини, коли воно благає отримати миттєвість в поетичній історії України залишитися оригінальним? Та ще й стати річчю не в собі, а поділитися своїм власним баченням, тільки їй притаманної духовності, з ближнім! Очевидно, що ні. Виважено і логічно вчинили тоді на історичному факультеті декан, професор Кузнець Тетяна Володимирівна, заступник декана з виховної роботи Кукуруза Антоніна Василівна, коли спільно підтримали ідею створення спілки юних поетів.
   Саме, п’ять років тому на історичному факультеті з’явилася студія «ПОЕТИЧНА КЛІО». Дехто кепкував, буцім-то «не на тому полі вродило» і, що це ненадовго. Мабуть тому, що не знали однієї простої істини – коли за справу беруться історики, то для цього у них є вагомі підстави. Але були і такі, що вірили. І таких оптимістів, як показав час, було значно більше, ніж песимістів. Та і чинники для цього були. На той час на факультеті вже діяла стихійно створена поетична група, яка при нагоді заслуховувала творчі роздуми і поетичні доробки. Це – Юлія Похолюк, Олена Бугай, Ярослав Ткаченко, Дмитро Безверхній, Андрій Коряк, Марія Пащенко та ряд інших. Саме Юлі Похолюк і доручила юна творча громада стати першим очільником «Поетичної Кліо».

13

   Іноді запитують – чому саме Кліо? У грецькій міфології Кліо – одна із дев’яти олімпійських Муз – Муза, яка славить. З часів еллінізму Кліо вважалась музою історії. На геркуланській фресці вона тримає розкритий папірус. Поряд із нею корзина із сувоями рукописів. Мабуть символічна назва не лишень вказувала на професійне творче кредо молоді, але і перспективні добірки віршів, які повинен був побачити критичний електорат і повірити в їхнє задумане.
   А потім почалося цікаве життя юних поетів. До них почали придивлятися з інших факультетів, навіть заходили на гостину. І не просто заходили, а приносили свою душу, бо вірші то і є відбиток твого власного бачення світу – переплаканого, передуманого, перештопаного, перебореного, десятки разів звіреного з оригіналом твого задуму, із авторським змістовним наповненням, яке спонукає замислитись. І залишалися тут надовго. Уже саме про себе говорить і те, що через подіум студії пройшло за п’ять років більше п’ятдесяти неспокійних сердець і творчих душ. А згодом світ побачив і перший сувій «Поетична Кліо» – збірка віршів і роздумів не тільки істориків, а й представників інших факультетів.
   В цей час молодих поетів почали запрошувати на творчі засідання в інші міста України, ними зацікавилися інші творчі колективи. Учасники студії брали участь у літературних заходах, таких як «Малахітовий носоріг» (конкурс на кращу поезію, Вінниця, 2014 р.), Мистецький фестиваль «Ї» 2014 р. – молодіжна сцена – Похолюк Юлія, Коряк Андрій. Сюди було не просто потрапити, бо обирали лише 10 учасників з України, а наших запросили аж двох! Щорічно молоді письменники «Поетичної Кліо» їздять до Тернополя, де відбуваються цікаві зустрічі з поетами Сергієм Жаданом (Україна) та Віталем Рижковим (Білорусь).
    В свою чергу, студія виступила організатором таких мистецьких заходів в Умані, як «Мистецькі грані» (2014), «Мистецький фронт» (2014, 2015), а також презентацій в Умані нових книг відомих поетів – Дмитра Лазуткіна (2015), Вікторії Дикобраз (2015). Учасники студії брали участь у презентації збірок Анатолія Карасевича «Пам'ять», «Філософія війни», «Нерв».
    Як результат побаченого, передуманого і усвідомленого у нових барвах світовідчуття і світобачення, з’являється другий віршований сувій «Поетична Кліо». В цей час у традицію входять «квартирники» – періодичні засідання творчої молоді за кавою чи чаєм при обговоренні нових оригінальних видань поетичного бомонду України, ювілеїв відомих поетичних корифеїв в історії віршованого слова України. Досить згадати 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 85-річчя від дня народження Ліни Костенко. На «квартирники» запрошувалися очільники факультету, які охоче ділилися своїм віршованим баченням більш дорослих державних проблем. Зʼявилася думка видати до першого п’ятирічного ювілею нову збірку і назвати його «Квартирник», бо, як кажуть у народі, Бог любить трійцю.
    На урочистий «квартирник» запросили нових виконавців уже з нинішнього першого курсу. Дуже приємно було почути цих дітей з різних куточків України (бо в цьому році історичний факультет збагатився студентами аж з 12 областей), зрозуміти їхнє бачення проблем і, мабуть, найголовніше – пізнати наскільки комфортна їхня позиція щодо почутого і побаченого в цьому не простому і суперечливому світі. Але побоювання були марними. Світла молодь прийшла на факультет і рядки, які принесли вони на ювілейну зустріч, тільки підтвердили правильність рішення керівництва факультету уже п’ятирічної історії.

9

    Учасниками «Поетична Кліо» в урочистий день захотіли бути студенти-першокурсники Ян Яворський, Нехай Антон, Січкарова Катерина. Вони запропонували свої поетичні роздуми, які сподобалися присутнім. Виступили також студенти-історики різних курсів – Бугай Олена, Юрченко Вікторія, Чумак Ольга, Криворучко Анастасія, Турчинський Максим, Рибак Владислав, Мовчан Сергій, а також з інших факультетів – Жирохова Юлія, Жвава Тетяна, Денисюк Олександра (ФУФ), Чорний Юрій (ФСПО). Нові вірші із майбутньої збірки «Душа» запропонував шанованій аудиторії і декан факультету проф. Анатолій Карасевич.

12

   Не всі змогли насолодитися спілкуванням з колегами за покликанням і вчергове відвести душу на ювілейному «квартирнику». Отож, всі одноголосно передають найтепліші привітання засновниці студії Юлії Похолюк, яка нещодавно перебралася у столицю, Ярославу Ткаченку, який працює нині у Вінниці і Катерині Беженар, яка проживає у місті Кременчук. Студія завжди чекає Вас у свої обійми!
   І найсуттєвіше – поява третьої ювілейної збірки «Поетична Кліо», яку, як і мріяли під час оригінальних тематичних посиденьок, назвали «Квартирник». Презентація його почалася 9 листопада о 17:30, рівно через п’ять років, секунда у секунду, відлік від тієї чарівної миттєвості, як приголомшений світ на мить призупинився… Бо народилося на історичному факультеті це незвичайне джерело талантів і таємничого шарму «ПОЕТИЧНА КЛІО». Прийшли привітати юних митців слова декан факультету професор Карасевич А.О., професор Біляєва С.В., заступник декана з виховної роботи, к.і.н. Шауренко А.В., доцент Барвінок О.В. і творча молодь з інших факультетів.
   

   Творчих, Вам, злетів, дорогі друзі! Нових авторських рядків в таємничому світі поетичної мудрості і душевної краси! Хай завжди буде Вашим кумиром найсправедливіша муза історії Кліо, що славить, захищає і спрямовує на стежки ІСТИНИ!

6

8

10