ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 


Тиждень історика 2024 з посиланнями 1 1 

50

ДОРОГАМИ ГЕРОЇКИ ІСТОРИЧНОЇ ЯМПІЛЬЩИНИ

  Впродовж тижня до Дня Українського козацтва 19 жовтня 2017 р. делегація від історичного факультету на чолі з деканом професором Анатолієм Карасевичем відвідала з дружнім пізнавальним візитом ямпільський край, який досить суттєво пов’язаний із Козаччиною. До складу делегації входили завідувач кафедри філософії та суспільних дисциплін, кандидат політичних наук, доцент Любов Шачковська, викладач цієї ж кафедри Олена Максимчук, викладач кафедри історії України Ігор Опацький. Вони відвідали КОЗАЦЬКЕ ТОВАРИСТВО «ДНІСТРОВСЬКА СІЧ», познайомилися з керівництвом козаків Ямпільщини, побували у музеї і отримали масу інформативного матеріалу з історії ямпільського краю.

4

Історична довідка


   Ямпіль – адміністративний центр Ямпільського району Вінницької області. Місто розташоване в яру на лівому березі річки Дністер. Відстань до Вінниці – 100 км, до Умані різними дорогами – 180-230 км. Населення – 11,3 тис. осіб (дані за 2015 р.). Розміщене на кордоні з Молдовою. Тут діє міжнародний поромний пункт пропуску через державний кордон Ямпіль-Косеуць.

11

   Згідно загально прийнятій історичній версії місто засноване великим коронним гетьманом Яном Замойським (1541 – 1605 рр.) i назване за його іменем. Відомий з XVI ст. як містечко Брацлавського воєводства з досить активною торгівлею.

10

    Під час Хмельниччини місто якийсь час було під контролем повстанців. Під час несподіваного для повстанців та міщан нападу коронного війська взимку 1651 р. було ними взяте; загинули близько 6000 козаків та волохів. Місто було зруйноване загоном війська Речі Посполитої під командуванням брацлавського воєводи Станіслава Лянцкоронського. Внаслідок Ямпіль довго залишався запустілим і відродився вже як незначне село. За даними 1775 р. в Ямполі налічувалося 113 хат.

1

 

2

 

3

   Наступна масштабна трагедія – це Ямпільське повстання, яке вибухнуло у лютому 1921 р. Його гасло – «За Радянську владу без комуни і комуністів!».
  Повстання почалося у селі Бабчинці 3 лютого 1921 р., охопивши Ярузьку, Ямпільську, Бабчинецьку та Великокісницьку волості Ямпільського повіту та частину сіл Могилівського – Шендерівка, Людвиківка, Садківці. Координували дії штаби: основний (підпільний) у Ямполі і польовий у Бабчинцях. Очолив повстання підпрапорщик царської армії Федір Іванович Лозан, заступником був Яків Гінець (Лунець).
   10 лютого повстання було жорстоко придушене, «ватажки повстання знищені», «вбито понад 300 бандитів», повністю спалили село Оленівку Могилівського повіту — 66-й полк 24-ї дивізії. У селах відбувалися виїзні засідання трибуналу, і учасників повстання привселюдно розстрілювали.Федір Лозан тривалий час переховувався. 25 листопада 1925 р. його впіймали. Надзвичайна сесія Могилів-Подільського окружного суду засудила його до розстрілу. Отамана з села Суботівка Тимофія Семеновича Погонця розстріляно 17 квітня 1928 р.

5

 

6

 

7

 

8

9