ІCТОРИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ ЗАПРОШУЄ НА НАВЧАННЯ!

ОГОЛОШЕННЯ


viber 2023 11 20 17 24 20 361 1 

50

ВШАНУВАННЯ КОЗАЦЬКОГО РЕНЕСАНСУ НА ІСТОРИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ


   День Українського козацтва відзначається в Україні згідно з Указом Президента України від 7 серпня 1999 р. №966/99 14 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці.
    Згідно історичної праці французького дипломата Жан-Бенуа Шерера «Аннали Малої Росії, або історії запорозьких та українських козаків», яка побачила світ у 1788 р. в Парижі, Покрова Пресвятої Богородиці була для козаків великим святом. Навіть їхню церкву було присвячено Діві Марії. Коли вони бажали обрати нових членів старшини, то збиралися саме у цей день. Козаки вважали Покрову своєю заступницею, головна церква на Січі завжди була на честь Покрови, ікона Покрови була у кожному козацькому курені.
     Мабуть в Україні немає важливішого чинника, який би був і центром, і перехрестям, і змістом переважної більшості соціальних процесів, та важливішого компонента національної й територіальної консолідації, ніж козацтво. Саме цей феномен сприяв виробленню такого способу життя українського етносу, який допоміг йому вижити в умовах не тільки відсутності власної держави, але й за часів тотального знищення всього національного, самобутнього. За останні три з половиною століття український народ тричі піднімався на боротьбу за встановлення державної незалежності.
   Перший потужний спалах відродження власної державності припав на добу Козаччини. Друга спроба створити державу за козацькими традиціями демократизму і рівності робилася в період революційних змагань 1917–1920 рр. Третя – вже у наш час. Продовж 1990 – 2014 рр. українські козаки зробили значний внесок у справу реального втілення національної ідеї в українському суспільстві. 15 листопада 2001 р. було прийнято положення «Про Національну програму відродження та розвитку Українського козацтва на 2002 – 2005 рр.». Метою Національної програми визначено наступне: подальший розвиток і утвердження козацтва як громадської сили, здатної істотно впливати на процес консолідації суспільства; участь українського козацтва у військово-патріотичному вихованні молоді; створення, відродження, відновлення та охорона заповідних місць і об'єктів; проведення освітянських, культурно-просвітницьких заходів, науково-дослідної, пропагандистської та видавничої роботи; організація туризму, спортивних змагань; здійснення господарської, природоохоронної та міжнародної діяльності.
Історичний факультет Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини ніколи не залишався осторонь козацької тематики. Потрібно нині згадати відомого історика і дослідника ранньомодерної історії України, фахівця з персонального складу та генеалогії українського козацтва Кривошею Володимира Володимировича (1958 – 2015), доктора історичних наук, професора, Заслуженого діяча науки і техніки України, Першого заступника директора Українського інституту національної памʼяті. Він був одним із засновників Гетьманського фонду Петра Дорошенка.
 
1
 
    Володимир Володимирович кілька років очолював кафедру історії України, працював головою ДЕК на історичному факультеті, ним написана низка цікавих книг. Найвідоміші з них: Генеалогія українського козацтва. Білоцерківський полк. – К.: ВД «Стилос», 2002. – 183 с.; Генеалогія українського козацтва. Переяславський полк. – К.: ВД «Стилос», 2004. – 417 с.; Генеалогія українського козацтва. Канівський полк. – К.: ВД «Стилос», 2006. – 220 с.; Українське козацтво в національній памʼяті. Чернігівський полк. Том. І. – К.: ДП НВЦ «Пріоритети», 2012. – 516 с.; Українське козацтво в національній памʼяті. Чернігівський полк. Том ІІ. – К.: ДП НВЦ « Пріоритети», 2012. – 508 с.;
 
2
 
  Українське козацтво в національній памʼяті. Полтавський полк. Том І та II. – Чернігів: «Десна Поліграф», 2014; Київщина козацька: люди і долі. – К.: ВД «Стилос», 2004. – 181 с.; Вінниччина козацька. Історія Вінницького козацького полку. – К.: ВД «Стилос», 2004. – 202 с.; Неурядова старшина Гетьманщини. – К: «Стилос», 2009. – 431 с. (у співавторстві з І. І. Кривошеєю, О. В. Кривошеєю).
   Але найвагоміша праця, мабуть, – «Козацька старшина Гетьманщини. Енциклопедія» / Кривошея В. В. ; Український інститут національної памʼяті. – К.: Стилос, 2010. – 791 с.
 
4
 
   Кандидатську і докторську дисертації з козацької проблематики захистила професор кафедри всесвітньої історії та методик навчання Кривошея Ірина Іванівна. Вона є автором низки наукових публікацій присвячених темі козацтва. Найважливіша з них:
 
12
 
   Укладачами навчально-популярних книг «Політичні портрети України: Козаччина» у двох книгах є професор Карасевич Анатолій Олександрович, декан історичного факультету, Заслужений працівник освіти України і професор Левківський Казимир Михайлович, Заслужений працівник освіти України, заступник директора Інституту модернізації змісту освіти.
 
6
 
   Напередодні Дня українського козацтва у лабораторії «Відродження нації» завідувач Карасевич О. О. підготувала тематичну виставку літератури із бібліотечного фонду факультету.
 
7
 
 
8
 
    Деканат і студентська рада історичного факультету вітає всю громаду істориків та їх однодумців з Днем українського козацтва. Бажаємо Вам козацької завзятості і звитяги у справі захисту єдності нашої України! Нехай сторінки із козацької героїки завжди кличуть Вас захищати незалежність і цілісність нашої держави так, як впродовж майже 500 років це здійснювали українські герої.

СЛАВА УКРАЇНІ!